Min erfarenhet av byggande började på 1960-talet när jag arbetade som biträdande arbetsledare och utsättare efter ingenjörsstudier som följdes av arkitektstudier på KTH. Mitt första arbete som arkitekt var hos Civilförsvarsstyrelsen som kursledare och utbildare i skyddsrumsplanering. Ett nytt sätt för att planera och bygga skyddsrum med fredsanvändning till alla. (I början av 2000 talet upphörde produktionen av nya skyddsrum i Sverige. Nu diskuteras det att systemet skall införas igen.)
Efter Civilförsvarsstyrelsen fick jag anställning hos Lidingö stad som arkitekt. Arbetade med bygglovgranskning och huvudsakligen med att rita detaljplaner men tjänstgjorde även som sekreterare i byggnadsnämnden när den ordinarie var ledig. Under mina 10 år i stadens som planarkitekt han jag med att göra mer än 35 stora detaljplaner. Idag är det roligt att tillsammans med familjen besöka olika platser på Lidingö och berätta att här har jag gjort planen.
Allt har sin tid, inför att tioårsdagen närmade sig sade jag upp min tjänst. Ville prova på något nytt! Men vad? Vad var jag bra på?
Jag kom fram till att jag var en duktig ”säljare” av förändringar, hade ”sålt” samhällsförändringar i tio år. Sökte och fick arbete som fastighetsmäklare hos Bjurfors. Bjurfors hade då nya kreativa ägare som ville förändra fastighetsmäklare branschen. Vi skulle arbeta strategiskt och strukturerat med marknadsplaner och målgrupp för varje försäljningsuppdrag vi skulle bli experter på bostäder för både säljaren och köparen. Vi arbetade fram och lanserade Bjurforsmetoden, ett nytt sätt att sälja en bostad med alla de kringtjänster som dagens mäklare arbetar efter idag. Men vi var först, vi var med och förändrade branschen.
Jag lärde mig mycket under de åtta år jag var anställd hos Bjurfors. Först och främst att arbeta för marknaden och efter att hitta kundens behov, förhandlingskunskap men även tekniker att avsluta en affär samt att ”sätta pris”. Denna kunskap hade jag stor nytta av då jag började arbeta för JM som fastighetsmäklare 1993. Bostadsmarknaden för nyproduktion hade då helt upphört efter att de statliga bostadslånen avskaffades. Kunderna köade inte längre efter att få köpa en statligt belånad bostad. Man var tvungen att leta efter nya kunder till de lägenheter och hus som man hade producerat. Nya bostadsprojekt byggstartades först när det fanns köpare till de flesta bostäderna. Jag var chef och ansvarig för att bygga upp en egen försäljningsorganisation för Region Stockholm Norr hos JM. Försäljningsorganisation var även med att ta fram de nya bostadsprojekten, bestämma till vilken kundgrupp bostäderna vände sig till.
När byggbolaget NCC Construction i slutet av 90-talet bestämde sig för att konkurrera med JM på marknaden för egenutvecklade bostäder sökte och fick jag tjänst som Marknads och försäljningschef för region Stockholm. Jag fick som chef bygga upp en helt ny försäljnings och marknadsavdelning. Målet var att vi skulle vara en av de främsta bostadsutvecklarna i Stockholm och Sverige, vi skulle vara nytänkande och vara ett av de varumärken, bostadsutvecklare, som kunden alltid valde emellan när man skulle köpa nyproducerad bostad. Om jag själv får säga det, så tycker jag att vi lyckades med att etablera NCC som boendeutvecklare. Idag är det ett eget börsbolag, Bonova.
I när jag 2008 åter började arbeta kommunalt igen så var det en slump. Jag hade då i drygt två år arbetat som egen arkitekt igen, med egna projekt. Det började med att jag sökte bygglov för om och tillbyggnad på vår eget hus i Båstad. Lämnade in ansökan och fick inget svar. Väntade tålmodigt. Till slut så ringde jag och frågade vad det var för något problem med min ansökan. Svaret jag fick var: Vi har mer än ett års handläggningstid för bygglov! Så om du har tur så kan du kanske få lov nästa höst. Förresten så har vi en ansökan om bygglovarkitekt ute nu.
Jag funderade ett tag ringde personalchefen för att höra mer. Lämnade därefter in en ansökan till Båstad kommun om tjänst som tillfällig bygglovarkitekt i 6 månader. Jag var ju lite ringrostig i PBL efter att inte ha arbetat kommunalt under så många år. Fick anställning och började granska bygglov. Efter två månader fick jag frågan om att bli tf bygglovchef och efter ytterligare någon månad om jag kunde bli bygglovchef. En tjänst som sedan ändrades till Stadsarkitekt. Under min tid i Båstad lyckades vi vända på handläggningstiderna för bygglov med färre anställda och oförändrat antal ansökningar. Vi införde bl.a ett helt digitalt arbetssätt. När jag slutade där svarade bygglovhandläggarna på frågan: När får jag bygglov? Att det beror på dig som sökande. När lämnar du in ansökan? Vi brukar bevilja inom 14 dagar.
Sedan våren 2015 har jag varit Bygglovchef i Kalmar, min anställning upphörde sommaren 2017. För närvarande arbetar jag på konsultbasis för Kalmar kommun med att bla slutföra byggloven för deras nya Universitet ett mycket komplext projekt i centrala Kalmar.